Bitterzout kopen voor extra magnesium voor uw planten

Waarom bitterzout geven aan de planten?

Bitterzout, ook bekend als magnesiumsulfaat, is een veelgebruikte meststof in de tuinbouw vanwege zijn verschillende voordelen en eigenschappen voor plantengroei en bodemgezondheid.

 

Voordelen van bitterzout:

1. Magnesium in de bodem:

Bitterzout is rijk aan magnesium, een essentieel mineraal voor plantengroei. Het helpt bij het handhaven van de groene kleur van bladeren door zijn rol in de vorming van chlorofyl, waardoor fotosynthese efficiënter verloopt.

2. Voorkomt magnesiumtekort:

Een tekort aan magnesium kan leiden tot chlorose (geelverkleuring van bladeren). Bitterzout kan dit voorkomen en corrigeren door een snelle opname van magnesium door de planten mogelijk te maken.

3. Verbeterde bodemstructuur:

Het gebruik van bitterzout kan ook helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur, vooral bij kleigrond. Het kan de compactheid verminderen, waardoor de bodem beter water doorlaat en luchtiger wordt. Dit effect is echter minimaal.

4. Oplosbaarheid en gemakkelijke toepassing:

Bitterzout is goed oplosbaar in water, waardoor het gemakkelijk kan worden toegepast via bodem- of bladtoepassingen. Dit maakt het handig in de praktijk.

5. Stimuleert groei en bloei:

Naast het verbeteren van de bodemgezondheid, stimuleert magnesiumsulfaat ook de groei en bloei van planten. Het kan helpen bij het produceren van sterke, gezonde planten en het bevorderen van bloemproductie.

6. Verbeterde nutriëntenopname:

Magnesium speelt een rol bij het activeren van enzymen die betrokken zijn bij het opnemen en gebruiken van voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Dit kan resulteren in een efficiëntere opname van andere essentiële voedingsstoffen door de planten.

7. Stressvermindering:

Het toedienen van bitterzout kan stress verminderen die wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals droogte of extreme temperaturen. Magnesium helpt planten om beter bestand te zijn tegen dergelijke stressfactoren.

In de tuinbouw kan bitterzout, vanwege zijn vermogen om magnesium aan te vullen en bodemverbeteringen te bieden, een waardevol hulpmiddel zijn om de gezondheid en groei van gewassen te optimaliseren. Het is belangrijk om de juiste dosering toe te passen om eventuele problemen van overmatige toepassing te voorkomen en de effectiviteit ervan te maximaliseren.

 

Klik hier om bitterzout (EPSOTOP) te bestellen.

Back to blog