Wanneer kalk op het gras strooien?

In het voorjaar is het strooien van kalk een cruciale stap voor het optimaliseren van de bodem pH en het voorbereiden van de grond voor het groeiseizoen. Het ideale moment om kalk te strooien hangt af van verschillende factoren, zoals de bodemgesteldheid en de planten die je wilt telen. Vaak wordt kalk gestrooid in het voorjaar om de pH van het gras te verhogen

Het juiste tijdstip om kalk te strooien is het voorjaar.

1. Bodemanalyse:

Voordat je kalk toedient, is het raadzaam om een bodemanalyse uit te voeren. Dit geeft inzicht in de huidige pH-waarde van de bodem en bepaalt of kalk nodig is. Idealiter zou dit in de late herfst of vroege winter moeten gebeuren, zodat je in het voorjaar klaar bent om passende maatregelen te nemen.

2. Na de vorstperiode:

Het voorjaar, na de vorstperiode, is over het algemeen een geschikte tijd om kalk toe te dienen. De bodem is dan in staat de kalk beter op te nemen. Hierbij geldt dat de bodem niet te nat mag zijn. Als de bodem te nat is, wacht dan tot de grond iets droger is voordat je begint met strooien.

3. Voor plantgroei:

Kalk moet ruim voor het planten of zaaien worden gestrooid, bij voorkeur enkele weken ervoor. Hierdoor kan de kalk zich goed verspreiden en in de bodem oplossen voordat de wortels zich kunnen ontwikkelen.

4. Herhaalde toepassing:

Als je al eerder kalk hebt gestrooid en de bodemanalyse aangeeft dat de pH nog steeds niet op het gewenste niveau is, overweeg dan een herhaalde toepassing. Houd echter altijd de aanbevolen doseringen in de gaten om overbemesting te voorkomen.

kalk kopen

5. Vóór regenval:

Het is gunstig om kalk toe te dienen vóór een periode van regen of lichte irrigatie. Regen of bewatering helpt de kalk in de bodem te laten oplossen en zich gelijkmatig te verspreiden.

6. Vroege Lente:

Voor gewassen die vroeg in het voorjaar geplant worden, zoals koolsoorten, kan het gunstig zijn om de kalk enkele weken voor het planten toe te dienen, zodat de bodem voldoende tijd heeft om te reageren op de pH-verandering.

Indien u veel kalk nodig heeft, is het verstandig om gebruik te maken van onze staffelkortingen. We gaan dan de kalk op een mini-pallet laden en zodoende profiteert u van lagere verzendkosten. Kijk hier voor goedkope kalk!

Back to blog